Om vatnelian

Omgitt av arktisk og eksotisk natur finner du den historiske og idylliske fjellgården Vatnelian.

Historien fra området strekker seg helt tilbake til 1500-tallet mens historien om Vatnelian startet med en innflyttet bygutt, nemlig ingeniøren og rikmannskaren Nils Schiøtt (f. 1872).

Previous
Next

Forelsket seg i Telemark

Nils vokste opp i Oslo, kun en kort spasertur fra Det Kongelige Slott, men etter hvert forlot Nils hovedstaden og satte kursen nordover, nærmere bestemt Trondheim. Her utdannet han seg til ingeniør og rundt 1900 kom han til Telemark og Ulefoss. Her var han med på selve oppbyggingen av sluseanlegget – hvor han senere ble han ansatt som kanalbestyrer og fløtningsinspektør.

Friluftsmann og fiskeentusiast som han var, kom han over denne perlen av en fjellgård og på en auksjon i 1911, slo han til. Først 9 år senere, i en alder av 48 år sa han opp jobben på Ulefoss og flyttet opp på gården. Lykken fortsatte da han 6 år senere giftet seg med Margit Nes.

Kongen på besøk

Ved to anledninger avla Kronprins Olav et besøk på gården til sin gamle venn. For i likhet med Nils var også Kong Olav en friluftsentusiast og som vi kanskje alle husker, svært glad i å stå på ski. På Vatnelian lå alt til rette for nettopp slike aktiviteter og opplevelser.

Det var i 1955 fra 23-28 mars at Kong Olav tilbragte hele fem hele dager på gården til Nils. Det andre besøket var i anledning 100-årsfeiring av det første rasedyrskuet i Norge, Kviteseid 1856 og 90-årsjubileet for Dyrsku’n i Seljord hvor Kronprins Olav var æresgjest. Dette kombinerte han med fritidsaktiviteter og opphold på gården til Nils.

Et unikt event

på en unik plass